Beyond the Borders (2019)

Artist
Maria Farantouri - Cihan Turkoglou
Released
2019

From Ecm Records website:
(https://www.ecmrecords.com/catalogue/1530771430)

“The album title is the programme in this meeting of remarkable artists brought together to interpret traditional music of Greece, Turkey, Lebanon and Armenia, and to play original songs by Anatolian saz player Cihan Türkoğlu and lyricist Agathi Dimitroukas. In the spirit of the project, the new songs also bridge traditions and idioms and emphasize the potential of shared expression. Legendary Greek singer Maria Farantouri excels in this music beyond the borders, shaped also with the active participation of producer Manfred Eicher. German cellist Anja Lechner here draws on a knowledge of traditional folk forms gained partly through playing music of Armenian-Greek philosopher composer Gurdjieff. Armenian kanon (zither) player Meri Vardanyan has previously appeared on ECM as a member of the Gurdjieff Folk Instruments Ensemble. Ney player and ethnomusicologist Christos Barbas, from Thessaloniki, has played everything from music of the baroque to ragas. Percussionist İzzet Kızıl grew up in Eastern Turkey in an environment dominated by Sufi rhythms and has worked in many transcultural collaborations with artists from Natacha Atlas to Theodossi Spazzov, along the way evolving new approaches to traditional percussion. Beyond The Borders was recorded at Sierra Studios, Athens, in June 2017.”

Ελληνικά

Μαρία Φαραντούρη, φωνή | Cihan Türkoğlu φωνή, σάζι, κοπούζ, διασκευή, σύνθεση | Anja Lechner τσέλο | Meri Vardanyan κανονάκι | Χρήστος Μπάρμπας: νέι | İzzet Kızıl, κρουστά

Η μουσική του Beyond the Borders κυκλοφορεί από την ECM.

Η εμβληματική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, -χαρακτηρισμένη από τον συντάκτη της Daily Telegraph, Mαρία Κάλλας του λαού- αγκαλιάζει με τη μοναδικότητά της παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία και το Λίβανο που αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο ο Cihan Türkoğlu δημιούργησε νέες μουσικές συνθέσεις χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, στο χθες και στο σήμερα.

Μουσική και τραγούδια εμπνευσμένα από τις περιπέτειες και τις μετακινήσεις των λαών στη θάλασσα της Μεσογείου. συναντώνται και συνομιλούν οι παραδόσεις της μεσαιωνικής και κλασικής μουσικής αλλά και νεότερα ιδιώματα όπως είναι ο μινιμαλισμός και η τζαζ.

Νέες μουσικές συνθέσεις με τους στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, αντλούν την έμπνευσή τους τόσο από την αρχαία σοφία όσο και από τον σύγχρονο στοχασμό οι οποίες συμβιώνουν με δημιουργικό τρόπο με τους αρχέγονους σκοπούς της παράδοσης που χάνονται στο βάθος του χρόνου.

«Πρόκειται πράγματι για μια λειτουργία συμβιωτική» σημειώνει η Μαρία Φαραντούρη, «όπου τίποτα δεν είναι βιαστικό και εφήμερο. Όταν ήρθα σε επαφή με το υλικό του Cihan Türkoğlu, που μου έδειξε τις μουσικές του σκέψεις αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με την Anja Lechner η οποία μου εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου». Και συνεχίζει: «Στείλαμε το υλικό αυτό στον ιδρυτή και παραγωγό της ECM Μanfred Eicher, o οποίος με το σπάνιο μουσικό του ένστικτο «άκουσε» το κανονάκι στη σύνθεση του συνόλου. Έτσι όλα πήραν το δρόμο τους. Ξεκίνησαν οι πρώτες μουσικές συνομιλίες, οι πρόβες με αποκορύφωμα τον περασμένο Ιούνιο που ηχογραφήθηκε το έργο με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Manfred Eicher στην Αθήνα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2017».

Οι αξίες της δημιουργικής συμβίωσης μέσα από τη διαφορετικότητα αλλά και η επιθυμία της οικειότητας μέσα από την προσέγγιση και την εξοικείωση είναι αξίες που διαποτίζουν κάθε στιγμή αυτής της μουσικής πράξης πέρα από τα σύνορα. Οι μουσικοί συντελεστές, ο καθένας με διαφορετικό υπόβαθρο συνυφαίνουν με την ιδιοσυγκρασία τους και την ερμηνευτική τους ταυτότητα τις διαφορετικές πτυχές της μουσικής.

Το ενδιαφέρον της Μαρίας Φαραντούρη για «τα τραγούδια των ανθρώπων πέρα από σύνορα» πιθανόν να μη χρειάζεται συστάσεις. Οι διεθνείς συνεργασίες της σύστησαν στο ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό έναν πολυδύναμο παγκόσμιο μουσικό χάρτη: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, John Williams (ο κορυφαίος κιθαρίστας), Berliner Ensemble, Mercedes Sosa, Leo Brouwer, Zülfü Livaneli, Lucio Dalla, Charles Lloyd (ο θρυλικός αμερικανός σαξοφωνίστας) είναι κάποιες από τις εκατοντάδες συνεργασίες της Μαρίας Φαραντούρη που διεύρυναν τον μουσικό ορίζοντα του τραγουδιού.

Η γερμανίδα τσελίστα Αnja Lechner, πέρα από την κλασική και σύγχρονη μουσική έχει αναπτύξει μέσα στα χρόνια μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι λαϊκές μουσικές παραδόσεις τόσο μέσα από την πολύχρονη συνεργασία της με τον Αργεντινό δάσκαλο του μπαντονεόν Dino Saluzzi, όσο και με τη συνεργασία της με τον Αρμένιο συνθέτη Tigran Manzurian. Έχει επίσης ερμηνεύσει σκοπούς και συνθέσεις του Αρμένιου, ελληνικής καταγωγής στοχαστή G.I. Gurdjieff σε συνεργασία με τον Έλληνα πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Η μουσική του G.I. Gurdjieff, είναι ένα ζωντανό στοιχείο μουσικής μνήμης για την Αρμένια δεξιοτέχνη στο κανονάκι Meri Vardanyan, μέλος του Gurdjieff FolkInstrument Ensembleπου ζει και εργάζεται στη Νότια Γαλλία.

Ενώ ο Cihan Türkoğlu έχοντας αφομοιώσει τις παραδόσεις της πατρίδας του και ιδιαίτερα της περιοχής της Ανατολίας, παίζοντας σάζι από παιδί, στη συνέχεια ασχολήθηκε με το τσέλο, τη δυτική μουσική, τη τζαζ και τον μινιμαλισμό, διατηρώντας όμως την αναφορά του στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και εμβαθύνοντας στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις καθώς εδώ και δέκα χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Μια ευρύτερη μουσική κουλτούρα φέρει και ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκη Χρήστος Μπάρμπας, παίζει και μελετά μουσική από μικρή ηλικία: Νέι, καβάλ φλάουτο με ράμφος, μουσική μπαρόκ, πιάνο, μπανσούρι και μουσική της Βόρειας Ινδίας κ.ά. Έχει πτυχίο μουσικολογίας/μουσικής παιδαγωγικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μάστερ εθνομουσικολογίας από την Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS). Ενδιαφέρεται για μια μεγάλη ποικιλία μουσικών ειδών.

Γεννημένος στην Ανατολική Τουρκία ο İzzet Kızıl μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσαν οι Κουρδικοί, Φαρσί και οι Σούφι ρυθμοί. Γνωρίζοντας βαθιά τους παραδοσιακούς και κλασικούς ρυθμούς της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ινδίας, ο Kızıl βλέπει την μουσική από μια σύγχρονη οπτική γωνία βρίσκοντας τη δική του, προσωπική φωνή. Έχοντας λαμπρές συνεργασίες στο ενεργητικό του (Natacha Atlas, Istanbul Sazendeleri, Balkan Winds του Theodossi Spazzov), εξελίσσει διαρκώς τη μουσική του ευφράδεια μέσα από τα πολυποίκιλα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα κρουστά.